Роднини и колеги почетоха паметта на офицерски кандидат Валентин Донев

12:56, 29 апр 16 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Роднини, колеги и приятели почетоха паметта на офицерски кандидат Валентин Донев, който загина преди 11 години в Кербала, Ирак. На гроба му в гробищен парк „Чародейка“ бяха дошли и родителите на офицерски кандидат Антон Петров, който загина на 27 декември 2003 година с още четирима български войници при нападението на база "Индия", също в Кербала.

Началото на кратката церемония беше поставено в 11.30 ч. Цветя поднесоха родителите на загинавия млад мъж, а венци – негови колеги от 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив, които бяха дошли специално за случая. Те бяха водени от бригаден генерал Явор Матеев. Венци бяха поставени на гроба на войника от тяхно име, от това на министъра на отбраната и др. Ген. Матеев връчи на семейството на офицерски кандидат Валентин Донев съболезнователен адрес от Българската армия.

За да почетат паметта на загиналия бяха дошли и представители на регионалната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе.

Церемонията започна с кратко слово на брата на Валентин Донев, който благодари на всички, които не са забравили загиналия. Слово произнесе и бригаден генерал Явор Матеев, който в края му призова присъстващите да почетат паметта на воина с едноминутно мълчание.

През 2015 г. офицерски кандидат Валентин Донев посмъртно беше обявен за почетен гражданин на Русе.

Годишнината от гибелта му се наръшва на 3 май. Тогава заедно с него загина и офицерски кандидат Преслав Стоянов от Силистра.

Това стана по време на мисията на 4-ти Пехотен батальон в Ирак през 2005 година във военно-полевата болница в база "Шуайба" в Басра, след нападение на бунтовници.

Младши сержант Валентин Николаев Донев е роден на 5 ноември 1971 г. в Русе. В Българската армия става кадрови войник през 2000 г. В последно звание "младши сержант" е от 2001 г. На заеманата длъжност в поделение 32 990 – Пловдив е бил от 2003 г. Участвал е в мисии в Камбоджа и в Първия пехотен батальон в Ирак. След смъртта му, със заповед на министъра на отбраната, е произведен посмъртно в звание офицерски кандидат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама