За джебчийски кражби и измами с животни предупредиха от полицията в Търговище

07:46, 30 апр 16 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилено полицейско присъствие за недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата, където се очаква да има събиране на много хора - районите на жп гари и автогари, пазари, тържища планират от Областната дирекция на МВР в Търговище по време на предстоящите чествания на Възкресение Христово – Великден, и 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и на Българската армия,  и съпътстващите ги почивни дни. Набелязани са и вече се реализират комплекс от мерки в това отношение, информираха от пресцентъра на Дирекцията.

По районни управления са инициирани срещи с отговорници на обекти на Българската православна църква и е създадена организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби. Съвместно с органите на местната власт са планирани действия по охраната и опазването на обществения ред при провеждане на различни празнични мероприятия в населените места на областта – тържества, концерти, изложби, селски събори и др.

За осигуряване на пожарната безопасност по време на Великденските празници огнеборците извършиха проверки в 23 православни храма в областта, при които бе обърнато особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условията за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене.

От полицията напомнят на гражданите, че навалицата в магазините и около пазарите, както и струпването на хора в и край православните храмове в дните на големите християнски празници, често се използва от джебчиите. Те посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Съветът към гражданите е, когато се озоват сред много хора -  на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително да притиснат чантите си отпред, плътно до тялото, и да имат постоянна видимост върху тях. При възникнал инцидент трябва по възможно най-бързия начин да се сигнализира на тел. 112.

Създадена е организация за осигуряване на безопасността на движението преди и по време на празничните дни, когато се очаква интензивен автомобилен трафик. Дейността на служителите, работещи по контрола на движението, ще е насочена предимно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, контрол над водачите с рисково поведени, както и над водачите с опасно и демонстративно управление, които извършват рисковани маневри и създават реална опасност от пътни инциденти Предвидено е провеждане на специализирани полицейски операции „Алкохол и неправоспособност”, като особено внимание ще се обърне на третокласните и общинските пътища и подходите и районите на питейните заведения и дискотеки. Акцентът при проверките на контролните органи ще бъде върху употребата на алкохол, упойващи вещества, правоспособност на водачите и поставяне на обезопасителни колани. Пътните полицаи отново апелират за отговорно и разумно шофиране с цел недопускане на тежки инциденти на пътя, които да помрачат приповдигнатото празничното настроение.

В районните управления в състава на ОД МВР-Търговище са планирани специализирани полицейски операции с цел недопускане на кражби на домашни животни в малките населени места. Криминалистите напомнят на гражданите да бъдат предпазливи при осъществяване на покупко-продажби на отгледаните от тях животни и да не допускат непознати лица в дворовете  и имотите си. Те трябва да имат предвид, че нерядко потенциални крадци, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата и подходите към тях с цел извършване на последващи кражби. Гражданите не трябва да оставят непознати  хора сами в имота им под никакъв предлог, защото такива «гости» често се стремят чрез различни молби към домакините  да отклонят вниманието им и да останат сами в помещението, в което те съхраняват парите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама