„Режим тишина“ в размирните райони на Сирия

08:55, 30 апр 16 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В полунощ влезе в сила т.нар. „режим тишина“ в размирните сирийски региони Източна Гута и Латакия. Той бе договорен от Русия и САЩ в петък. Целта е укротяване на подновените сражения в регионите през последните дни, взели над 200 жертви.

„По наше мнение това ще даде нови сили на прекратяването на бойните действия. Това може да има катализиращ ефект”, заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС. По-рано началника на руския Център за примирие в Сирия Сергей Кураленко обяви, че сирийското правителство се е съгласило на предложената мярка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е отворена за разговори с всички държави, които имат интерес от продължаване на преговорите за мир в Сирия.

Примирието ще продължи 72 часа в Латакия и 24 часа в Гута.

Новите размирици доведоха до срив в преговорите, поредната фаза от които приключи тази седмица. С цел тяхното подпомагане от края на февруари с помощта на САЩ и Русия в Сирия беше въведено прекратяване на огъня. Въпреки някои случаи на нарушения, мирният режим доскоро се смяташе за работещ.

При последния фрапантен случай в Алепо беше директно бомбардирана болница на "Лекари без граници" като загиналите достигнаха 50 души. Според някои информации удара е дело на правителствени войски, но от режима отричат това да е така. Пратеникът на ООН в Сирия Стафан Де Мистура, под чиято егида се провеждат преговорите в Женева, призова през седмицата САЩ и Русия да се включат в успокояване на обстановката в близкоизточната страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама