Центърът за електрически превозни средства в Исперих представи дейността си в Ден на отворените врати

09:03, 30 апр 16 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Технологичния център за електрически превозни средства „Белектра” в Исперих представи дейността си в Ден на отворените врати. Събитието бе организирано от Областния информационен център в Разград в рамките на националната инициатива „Успешни заедно”, съобщиха от Центъра.

С изграждането на Технологичния център са създадени условия за развой на нови технологии, продукти и услуги в региона. Изградени са първата действаща зарядна станция за електромобили в Исперих и инфраструктура за зареждане на такива автомобили на регионално ниво.

По проекта са обучени специалисти за поддържане на електрическите превозни средства и зарядните станции. Разработени са нови публични услуги като оптимизиране на разходите за доставка на храна на болни и възрастни хора, на общинската администрация и на дружествата в социалния сектор в града.

Опазването на околната среда става чрез въведени системи, задвижвани посредством електричество с нулеви парникови емисии, подобрена е и енергийната ефективност.

Със създаването на Технологичния център, дружеството очаква постепенно да заеме близо 60% от пазара на преоборудвани електромобили и 70% от пазара на зарядни станции в региона, информират още от ОИЦ-Разград. В периода март-септември 2015 г. са изградени пет зарядни станции в градовете Варна, Пловдив, Шумен, Бургас и Белоградчик.

Младият екип на „Белектра” основа и неправителствена организация „Електромобили за регионите - Исперих". Тя представя предимствата и възможностите за всекидневна употреба, както и възможностите за финансиране на електромобили пред местното население.

Организацията успешно кандидатства за малък информационен проект пред МИГ - Исперих и бе подкрепена с финансиране от € 8000. Проектът е насочен към младото местно население. Създаден е извънучилищен клуб на приятелите на електромобилите с участието на 18 тийнейджъри, които неформално споделят познанията си. Проектът е новаторски за региона и за подхода LEADER на българска територия. Той подпомага информираността по въпросите на околната среда и новаторския дух, търсейки решения за опазване на околната среда и насърчаване опазването на местното наследство.

Собственикът на фирма „Белектра” ЕООД Теодор Иванов разведе екипа на ОИЦ и другите посетители и разказа за текущата дейност на предприятието. Стана ясно, че по проект на Община Исперих за предоставяне на услугата „Домашен социален патронаж” е преобразуван конвенционален автомобил в електромобил, който се очаква да понижи близо 10 пъти разхода за гориво, отбелязват от Областния информационен център.

Технологичният център е създаден по проект „Изграждане на технологичен център за преоборудване, поддръжка и производство на електрически превозни средства и зарядни станции” по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Проектът е оценен като добра практика от Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама