Предаваната от поколения рецепта за козунак на Добринка от с. Бранище (видео)

09:38, 30 апр 16 25 1436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се направи козунак е свещенодействие и ритуал. Как се прави пухкавия сладкиш на конци Добринка Господинова знае от баба си и майка си.  Topnovini.bg гостува в дома й в с. Бранище, за да сподели тя за читателите ни стародавната рецепта на своето семейство за сладкия обреден хляб за Великден.

По традиция, в семейството на Велики четвъртък по обяд започва боядисването на яйцата. В петък от сутринта по-възрастните жени – баба й и майка й,  тя и трите й сестри, се захващали с месенето на козунаците.  

„Като започнем от 8 часа сутринта, вечерта в 17-18 часа ги вадехме от пещта. Една фамилия правеше много козунаци, колкото събере пещта. Правехме ги в големи нощви. Аз меся, изпотявам се, спирам. След мен започва сестра ми. Бяхме четири сестри и се редувахме. Месеше се много трудно. А и беше много топло в помещението, където се правеше козунакът, та не се седи”, спомня си Добринка. Тогава наведнъж замествали в нощвите тесто от литър мляко, 600 мл олио, 12 яйца, повече от пет килограма яйца, 600 г захар. „Тогава имаше много деца, фамилиите бяха големи, а сега децата ни ги няма, в чужбина са”, споделя жената.

За направата на хубав козунак отива цял ден – от съмнало до мръкнало, обяснява Добринка. Когато била мъничка, чувала как баба й казва молитва, докато меси обредния сладкиш за Великден. От нея, а след това и от майка си, научила рецептата, която спазва и днес и сподели с читателите на Topnovini.bg.

Дозата за два козунака е: 5 яйца, 300 г захар, 160 мл олио, 1,5 кг брашно, 300 мл прясно мляко.  

Отсява се брашното - един-два пъти, за да станат козунаците пухкави. Едно пакетче мая се стрива в 100 г топло мляко, една чаена лъжичка захар и една лъжица брашно. Когато се надигне един-два пъти, на третия път го изсипва в брашното, в което е сложила и една кафяна лъжичка сол. Прибавя ванилия и кората от един лимон.

Счупва яйцата в пластмасова купа. Прибавя останалото леко затоплено мляко, добавя и захарта. Важно е яйцата да са пресни със стайна температура. Разбива ги добре с млякото и захарта, която да се разтопи. След това ги прибавя в съда с брашното, в което е направено „кладенче”.  Половината от олиото се слага в сместа, а другата половина се използва при месенето. Козунаците се месят продължително, най-добре около час. „Блъскане, месене. Мажа си ръцете с олио и меся”, обяснява Добринка.

В помещението, където се прави козунакът трябва да е топло, за да може да втаса по-бързо. Оставя се тестото да втаса. След това се разпределя. Прибавят се стафиди, локум. Правят се три плитки, които се сплитат. Така козунаците втасват поне два часа. Когато се надигнат, се загрява фурната. Мажат се козунаците с яйце и се поръсват със захар. След това се пекат поне 45 минути.

Печенето на козунака е изключително важно, споделя Добринка. И си спомня, че преди козунаците са се пекли в пещ. По 4-5 козунака, за да има достатъчно за голямата тогава фамилия.

„Ние бяхме четири дъщери, със семействата ни бяхме общо 18 души. Много хора бяхме. Но, както казват, всеки рай си има край”, споделя Добринка.

Двете й дъщери живеят в Германия. Голямата вече 18 години е там със семейството си. Преди 6-7 години, когато по-малката останала без работа тук, също заминала. Добринка е доволна, че дъщерите й са наследили любовта към кулинарията. А, единият й внук вече е пицар. „Моите деца също са големи кулинари. Правят много сладки. Научиха се от мен, така, както аз се научих от моята майка. Тя винаги в събота и неделя точеше баница”, споделя домакинята ни. В Германия децата й продължават да спазват традициите, месят козунаци, боядисват яйца. Миналата година дори изпратила сварени домашни яйца от България, които малката боядисала за Великден.

Тя и днес, както нейната баба и майка, слага на Великден яйце до възглавницата – преди на децата и внуците, а сега на дядото си. Обяснявам, че Дядо Великден през комина е донесъл яйце, споделя жената. И на дъщерите казва да слагат на децата, за да не се прекъсва традицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама