Епизоотичната комисия в Горна Оряховица набеляза мерки срещу заразния нодуларен дерматит

09:53, 30 апр 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерки за предотвратяване проникването и разпространението на болестта заразен нодуларен дерматит на територията на Община Горна Оряховица набеляза на свое заседание общинската епизоотична комисия. Срещата бе открита от заместник-кмета Николай Георгиев. Освен представители на общинска администрация, на заседанието присъстваха и служители на Районно управление на полицията, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението, Областна дирекция по безопасност на храните, Сдружение Ловно рибарско дружество „Сидер Войвода”.

Членовете на комисията бяха запознати от д-р Петър Петров – гл. инспектор в ОДБХ, с болеста заразен нодуларен дерматит, както и с решенията на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на Област Велико  Търново. Набелязани бяха мерки за справяне с възникналата ситуация. Комисията излезе с решение за следните мерки за недопускане на заболяването:

1. Незабавно извършване на ежеседмични клинични прегледи за заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни, отглеждани на територията на община Горна Оряховица, резултатите от които да се документират;

2. Забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни на територията на община Горна Оряховица;

3. Извършване на инвентаризация на едрите преживни животни и актуализация на данните в Интегрираната информационна система ВетИС на БАБХ;

4. Вземане на проби от цяла кръв от говеда, показали клинични признаци на болестта и изпращането им за вирусологично изследване до НДНИВМИ

5. Информиране кметовете на населените места и на лицата, отглеждащи едри преживни животни, за клиниката на заразния нодуларен дерматит, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и за подходящите инсектициди.

6. Засилване контрола по придвижването/транспортирането на животните като придвижването на едри и дребни преживни животни да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи за здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари. Транспортираните животни задължително да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране, а едрите преживни животни и с ветеринарномедицински паспорти, при спазване на изискванията, посочени в Регламент на Съвета (ЕО) № 1/2005 г. 

7. Да бъде тествана и приведена в готовност наличната дезинфекционна техника;

8. Да се уведоми незабавно дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" при ЦУ на БАБХ при констатиране на клинични признаци, характерни за болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама