Танева: Българите могат да си позволят агнешко с добавките от правителството

09:58, 30 апр 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година цените на всички храни за Великден са по-ниски, а доходите - пенсиите и добавките, които правителството отпусна са достатъчни, за да  могат хората да си позволят да си купят агнешко за празника. Това каза в ефира на на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя обясни, че „цената на изкупуване на българското агне тази година е по-ниска“ в сравнение с миналата. Проблемът идвал от това, че фермерите не са обединени и „във веригата от производителя до крайния потребител има и други звена, които свалят цената“.

„Ако производителите се сдружат цената ще е съвсем друга. Ще се окрупни количеството на производство и месото няма да се продава на безценица“, каза Танева.

Подчерта и, че агнешкото е от месата с минимален внос у нас. „Около 8% е вносът и то е малко по-евтино, но българското агне е с несравним вкус, за това не може да се объркат“, каза още земеделският министър.

По думите на Танева на „козунак, който е купен от фурната, или който е замесен в къщи, няма как да е вносен“. Тя посочи, че на българския пазар има много малко вносни козунаци, но те били със специални опаковки и се разпознавали от далече.

„Многото Е-та в състава на боите за боядисване не са опасни. Все пак те служат за боядисване на яйцата, а не за консумиране“, успокои Десислава Танева.

Тя допълни, че от началото на годината агенцията по храните е конфискувала 52 тона храна от търговските вериги. Не, защото храната е негодна, а защото няма необходимите документи за произход, състав и съдържание.

„Дори до днес камиони с животни бяха спирани и проверявани. Конфискувахме няколко камиона с агнета, които нямат документи. Пратихме ги в кланици и след това ги раздадохме на социални домове в страната“, похвали се министърът.

Танева заяви, че засилените проверки от страна на Българската агенция по безопасност на храните ще продължат и след Гергьовден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама