Благодатният огън идва във Варна през Букурещ

10:03, 30 апр 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 23 ч. тази вечер във Варна ще пристигне Благодатният огън. За поредна година той ще дойде от Йерусалим не през София, а през Букурещ и Русе, уточни Варненският и великопреславски митрополит Йоан. Маршрутът е избран заради по-близкото разстояние.

Духовници от катедралния храм „Св. Успение Богородично“ ще дочакат огъня в Русенската епархия със специални огнеупорни фенери. Очаква се те да тръгнат към Варна около 20,30 – 21 ч.

Благодатният огън, наричан още Свещен, се запалва по неизяснен все още начин всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни смятат, че произходът му е свръхестествен. Вярващите го наричат „небесно чудо“ и твърдят, че „слиза“ от небето. Преди появата му храмът се проверява старателно за запалителни средства, за да изчезне всякакво съмнение, че е дело на човешка ръка.

В първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не изгаря и да не излъчва топлина. Има поверие, според което, ако Благодатният огън не се появи на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама