Системата за втора пенсия е сбъркана, но никой не иска да го признае, смятат експерти

11:07, 30 апр 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Системата за втора пенсия е сбъркана при своето създаване, но никой не иска да го признае. Това заяви за пред Нова тв бившият министър на финансите проф. Христина Вучева по повод внесеното предложение парите за втора пенсия да не се наследяват.

"Става дума за един закон с вкоренено дълбоко малоумие в своите текстове от самото начало. При нас в закона системата е смесена, междинна. А едно нещо или е луноход, или е параход", каза и финансистът Емил Хърсев.

Според Вучева Министерството на финансите е постъпило коректно, защото трябва да съобщи на обществото, че има такъв проблем. „Това не е окончателно решение, а един проект. Има проблем. Съчетават се от една страна индивидуална партида, от друга страна – пожизнена пенсия",коментира тя. 

В момента родените след 1959 г. трупат вноските си за втора пенсия в частните фондове и натрупаното ще започне да им се изплаща, когато те се пенсионират след шест години. Ако преди изчерпването на личната партида във фонда човек почине, парите получават наследниците му. Новите предложения предвиждат при смърт парите да отиват в общ резерв за дълголетниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама