Протестиращи нахлуха в иракския парламент, извънредно положение в Багдад

17:01, 30 апр 16 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди протестиращи нахлуха в охраняваната „Зелена зона“ в иракската столица Багдад. Това се случи, след като депутатите за пореден път не успяха да одобрят ново правителство.

Размириците започнаха минути, след като духовникът Муктада ал-Садр даде пресконференция в свещения шиитски град Наджаф. По време на нея той осъди политическата безизходица, но не даде разпореждания подкрепящите го да влязат в „Зелената зона”.

Хиляди разгневени протестиращи са навлезли в зоната с ограничен достъп, в която са разположени основните държавни институции, и са започнали да разграбват сградата на парламента, предаде кореспондент на АФП.

„Вие няма да останете тук. Това е вашият последен ден в "Зелената зона”, са виковете на протестиращите, голяма част от които са основно привърженици на шиитския духовник Муктада ал-Садр.

Част от протестиращите вилнеят в няколко части на сградата, докато други скандират „мирно, мирно” и опитват да спрат разрушаването.

В Багдад е обявено извънредно положение, входовете към града са затворени. 

Няколко автомобила, за които протестиращите смятат, че принадлежат на депутати са били нападнати и увредени, съобщава още репортер на АФП от мястото на събитието.

Те носят иракски знамена и скандират срещу правителството, допълва Асошиейтед прес. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама