В община Добричка честват националния празник

07:00, 02 мар 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Под наслов „България помни“ преминават тържествата в Община Добричка по повод Националния празник на България 3 март. Празникът ще бъде отбелязан във всички училища, детjjи градини, читалища. Ще се проведат общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси,изложби, рисунки на деца и ученици.

Днес във всички училища в общината ще бъдат представени презентации на тема „Трети март 1878 г.“ и открити уроци на тема „Освобождението на България“. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ в с. Стожер ще рисуват на асфалт на тема „Нашето героично минало“. В ОУ „Н.Й.Вапцаров“ в село Карапелит са подготвили радиопредаване, посветено на националния празник, като в междучасията ще звучи възрожденска музика и ще бъде организира спортна проява-крос за големите ученици. За утре са предвидени  инициативи на читалищата за поднасяне на цветя на паметниците в селата Житница, Смолница, Владимирово, Карапелит, Ловчанци, Божурово, Дончево, Козлодуйци. Трети март ще отбележат и децата в детските градини със стихчета за България и ще покажат народни танци и хора, научени в детските танцови ателиета по проект Детска академия за толерантност в община Добричка”.

Утре от 11 часа по традиция с цветя, тържествено слово, рецитал и възрожденски песни в изпълнение на дамите от клуб „Отдих“ в с. Паскалево ще бъде отбелязан Националният на паметника до селото, известен като „Могила на черната батарея”. Преди 139 години на 10 януари руски войски воюват с турски войски за освобождаването на Паскалево. След ожесточени боеве с вражеската батарея, наречена „черна” , загиват 53 руски  войници и двама офицери – Василий Котелников от 15-и Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-и Тарутински полк. На 10 януари 1878 г. селото е освободено. Признателните българи издигат паметник през 1879 г.

На възпоменанието ще присъстват кметът на Общината инж. Тошко Петков, Донко Марев – председател на Общинския съвет, кметският екип, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама