Омбудсманът сезира Конституционния съд за орязаните права на полицаите

15:27, 02 мар 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд разпоредби в закона за МВР, които са част от административната реформа и са влезли в сила от 1 февруари 2017 г., съобщиха от институцията на обществения защитник.

Позицията на омбудсмана е, че текстовете водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР и пряко противоречат на редица норми в Конституцията, като Преамбюла и принципа за правовата държава. 

Повод за искането на Манолова е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, в резултат на което в институцията се проведе дискусия с участието и на двамата вътрешни зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. 

Още тогава омбудсманът обяви, че ще се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР. 

„На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост“, категорична е Мая Манолова.

Цялото искане пред КС може да се видите ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама