Съветът на Европа предупреди Турция за съдебните процеси срещу арестуваните

15:59, 02 мар 17 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд отправи остри критики към Анкара заради съдебните процеси срещу арестуваните след опита за преврат от юли м.г. и дългите периоди на задържането под стража, съобщава в.“Хюрриет“.

Ягланд посочи, че Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ ще наблюдава дали турските съдилища ще гледат делата на базата на Европейската конвенция за човешките права, тъй като съществуват сериозни съмнения за наличието на гаранции за справедлив съдебен процес. В изявлението си по повод визитата на турския правосъден министър Бекир Боздаг в Страсбург Ягланд подчерта, че ЕСПЧ ще започне разглеждането на жалбите, внесени от уволнените от работа и затворени зад решетките след 15 юли м.г. Той подчерта, че всички съдебно-процесуални практики спрямо тях трябва да се базират на гаранциите, които дава Европейската конвенция за правата на човека и практиките на ЕСПЧ, с които Турция и Европа са длъжни да се съобразяват. Ягланд призова разследванията срещу задържаните в Турция да приключат във възможно най-кратки срокове, тъй като периодите на престой в затворите са твърде дълги.

„ЕСПЧ ще разгледа жалбите и ще прецени доколко обективно и безпристрастно действат турските съдилища, спазват ли се механизмите на Европейската конвенция за правата на човека. Обезпокоително е, че журналисти и депутати са в затворите, а техните дела ще се гледат също от съдилищата в Турция. Тези хора обаче имат правото да сезират ЕСПЧ, който последен ще се произнесе дали турските магистрати се съобразяват с конвенцията“, заяви Ягланд. На пресконференция след срещата с него Бекир Боздаг увери, че комисията за спешните операции в условията на извънредното положение, въведено след опита за преврат, ще бъде независима и ефективна. Той призова международните институции винаги да имат предвид огромната опасност, която Турция е преодоляла, когато трябва да се дават оценки за страната.

„Всичко се извършва в рамките на закона. Средствата за защита са налице, могат да се подават жалби както в съдилищата по места, така и в конституционния съд на Турция, няма пречка и ЕСПЧ да получава такива, всички пътища са отворени. Няма съмнение, че по този въпрос действията ни са с всички механизми на правовата държава“, посочи Боздаг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама