Ново звено в МВР срещу телефонните измамници 

13:08, 10 мар 17 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МВР подготвя ново специализирано звено, което ще се занимава специално с телефонните измами.  

"За първи път в Главна дирекция "Национална полиция" създаваме нов сектор, а в областните дирекции на МВР, в които живее контингентът, който извършва тези престъпления -  групи, които да въздействат и тази епидемия да бъде прекратена". Това каза вътрешният министър Пламен Узунов е ефира на Нова телевизия. По думите му този подход е организационно по-ефективен, тъй като досега не е  имало звена, които да противодействат специализирано на измамите.

Борбата срещу телефонните измамници засега се води безуспешно от МВР. От полицията постоянно предупреждават хората за този род измами, но това засега не дава абсолютно никакъв резултат. Всеки ден в София има поне два случая на телефонни измами , а в страната са десетки случаи.

Преди два дена 82- годишна жена от Костинброд е станала жертва на телефонна измама по нов сценарий, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. Потърпевшата споделила, че около 13.30 часа на домашния си телефон получила обаждане от непознат, представил се за полицейски служител, който й заявил, че с „колегите“ му са задържали осем души, в които са намерили списък с телефонни номера, един от които нейният. Мнимият полицай „предупредил“ възрастната жена, че е набелязана за убийство и поради това трябва да събере колкото се може повече пари и бижута и да ги остави в пощенската кутия на входната си врата с уверението, че после ще й бъдат върнати. Приемайки чутото на абсолютно доверие, възрастната жена поставила в кутията плик със сумата от 1450 лева. Близо час по-късно тя осъзнала, че е била измамена и потърсила съдействие от полицията. 

С оглед продължаващите случаи на хора, въведени в заблуждение по телефона и предали на непознати значителни парични суми под различен предлог, ОДМВР- София апелира към гражданите при получаването на подобен род обаждания да не предават пари на непознати, защото рискуват да бъдат измамени. Но явно призивът на полицията не дава резултат, затова от МВР са решили да прибегнат към нов метод на действие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама