Как България и Русе се промениха от членството ни в ЕС, показват с рисунки ученици

13:09, 10 мар 17 25 450 Шрифт:
Автор:

Национална кампания “Заедно за Европа” на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Тя е част от кампанията на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017” и е посветена на 60 години от създаването на Европейския социален фонд, 10 години от присъединяването на България към ЕС и на 6 години от съществуването на Мрежата, съобщиха на нарочна пресконференция от ОИЦ-Русе.

Началото на кампанията се отбелязва с обявяване на ученически конкурс за рисунка под мотото „Европа у дома”, като целта е децата и младежите да покажат как според тях България и Русе са се променили 10 години след членството ни в ЕС. Конкурсът се реализира в партньорство с Регионалния исторически музей, Съюза на българските художници и Регионалното управление по образование.

Според регламента, в него могат да участват ученици от първи до 12 клас, разделени в три възрастови групи: от първи до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Рисунките ще се приемат до 17 часа на 10 април в офиса на ОИЦ-Русе в Доходното здание. Петчленно жури от двама представители на ОИЦ и по един представител на СБХ, РИМ и РУО ще оцени и класира творбите. Във всяка категория ще има по една голяма награда и поощрителни награди.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 25 април на церемония в лапидариума на музея, където ще бъде подредена изложба със селектираните от журито творби. Преди награждаването учениците и гостите ще имат възможност да видят писалката, с която Меглена Кунева през 2005 г. е подписала Договора за присъединяване на страната ни от 1 януари 2007 г., както и други експонати, свързани с това събитие. Специалист от музея ще им разкаже за проекта „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ на стойност близо 4.5 млн. лева, съфинансиран по ОП „Регионално развитие”. Те ще могат да видят как музеят е бил променен и модернизиран, благодарение на този проект.

В периода 28 март – 7 април пък ОИЦ-Русе ще направи своята традиционна обиколка на общините в областта, на която ще представи актуални и предстоящи възможности по европрограмите 2014 – 2020. Ще запознае гражданите и с Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Този път обиколката ще се реализира в рамките на националната инициатива „Заедно за Европа”.

От началото на март екипът на центъра вече започна информационни срещи с ученици от 10 и 11 клас по повод 10 години от членството на България в Европейския съюз и успешно реализираните проекти с европейско финансиране в Русе.

В рамките на кампанията предвиждаме да реализираме Дни на отворените врати ,като фокусът ще бъде върху значими проекти, съфинансирани от ЕСФ и ЕФРР в област Русе.

ОИЦ-Русе ще подготви 2-3 реални истории на хора, на които ЕСФ е повлиял положително. Те ще бъдат включени в национален каталог.

На 12 май 2017 година организираме хепънинг под наслов „Европейски социален фонд – инвестиции в хората“. Част от това събитие ще бъде Фестивалът на знанието, на който ученици от Русе и областта ще покажат какво са правят в клубовете по интереси по проекта „Твоят час”, финансиран по ОП НОИР чрез ЕСФ. Освен това ще бъдат поканени да демонстрират своите постижения и ученици, без да са получили европейско финансиране за това. По време на фестивала ще бъде показано, че науката може да бъде забавна. Деца ще могат да пробват своите творчески умения. Талантливи млади русенци ще получат възможност да се изявят на сцената на фестивала.

В рамките на хепънинга ОИЦ-Русе ще представи проекти, съфинансирани от ЕСФ по различни оперативни програми. На мобилни щандове ОИЦ-Русе, УО на ОП РЧР и бенефициенти ще разположат свои информационни и рекламни материали.

Финалът на кампанията „Заедно за Европа” ще е на 19 и 20 май в Габрово. Мрежата на 28-те информационни центрове, освен другите годишнини, ще отпразнува своя шести рожден ден по нестандартен начин, като се включи в карнавалното шествие. Тазгодишното издание на известния габровски карнавал ще мине под мотото „Да изкукаме от смях”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама