Проучват доходите и условията на живот на домакинствата в Разградско

13:25, 10 мар 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През март Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017“.

Целта на изследването, което ще се проведе до май, е да предостави своевременни и съпоставими данни за разпределението на доходите и социалното включване, съобщиха от отдел „Статистически изследвания – Разград”. Проучването ще се проведе паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати ще допринесат за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Обект на изследването ще бъдат основните демографски и др. характеристики на домакинството и неговите членове; монетарните и немонетарните показатели за жизненото равнище и социалното разслоение на населението; икономическата активност, заетост и безработица на лицата на 16 и повече години; социалните услуги и програми и участието на домакинството или негови членове в тях.

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2017 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период), отбелязват от статистическия отдел.

Избраните чрез случаен подбор домакинства в област Разград ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта. Освен областния център - гр. Разград ще бъдат посетени и анкетирани домакинства от Исперих, Кубрат, Завет, Цар Калоян, Самуил, Острово, Брестовене, Осенец, Раковски, Гецово, Стражец, Каменово, Просторно,  Веселец, Драгомъж, Бърдоква, Конево, Севар,  Голяма вода и Старо селище.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, са задължени съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро – Север с вписани две имена и тяхната длъжност в състава на отдел „Статистически изследвания – Разград”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама