Ученици от Бургас получиха урок по хуманизъм за Деня на спасението

14:39, 10 мар 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметната за българските евреи дата 10 март в Бургас бе отбелязана с прожекция на филма „Да помним”, по инициатива на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и Регионалния инспекторат по образование.  Тя се състоя в навечерието на  Деня на спасението на българските евреи и почит на паметта на 11 343 евреи, депортирани от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, както и на всички жертви на Холокоста, който се чества от 2003 година.

Пред около 200 ученици от шест средни бургаски училища, учители и граждани, събрани в залата на дома на НХК, бе съживена историята на Бургас като град на солидарността и толерантността. Младите хора научиха как българи и евреи са живели в мир и разбирателство, как това разбирателство се е превърнало в подкрепа за  потърпевшите от Закона за защита на държавата граждани от еврейски произход. Те се докоснаха до трагизма и величието на този отрязък от българската история и съпреживяха както болката, така и гордостта от акта на спасение, който няма аналог в света.

 „Да помним!” е документален филм,  който съживява част от историята на Бургас чрез автентични архивни документи, фотографии и видео, както и чрез разкази на очевидци и техни наследници, споделящи своите спомени в годините на Втората световна война.  Лентата изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали обричащата ги на смърт депортация през 1943 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама