Даряването на храна ще бъде улеснено

15:24, 10 мар 17 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подзаконовата нормативна база за закона, освобождаващ от ДДС дарените храни, ще бъде готова в рамките на следващата седмица. Това обяви на брифинг омбудсманът Мая Манолова. Срокът е определен след като е постигнато договореност между Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика, финансовото министерство, хранителната банка и омбудсмана. Затова омбудсманът Мая Манолова отчете като много ползотворна срещата, проведена с институциите.

Поводът на днешната среща е нефункциониращия закон, който освобождава от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност. Но заради липсата на подзаконова нормативна база този закон на практика не функционира. В края на октомври миналата година парламентът гласува този закон, но оттогава досега нужната поднормативна уредба така и не бе приета. 

По време на днешната среща стана ясно, че от Министерство на земеделието  и храните и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) първи са изпълнили ангажимента. Те са изготвили списък с храните, които могат да бъдат дарявани. Сред тях са: млечни продукти, месо и месни продукти, риба, яйца и яйчни продукти, масла, зърнени храни, картофи, варива, зеленчуци, ядки, компоти, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и други. 

На свой ред Министерството на финансите е готово с Правилник за прилагане на Закон за ДДС, който другата седмица ще бъде обнародван. Социалното министерство пък е подготвило два варианта на проект за списък с лица, които могат да получават храните. Той ще бъде обявен следващата седмица.

"Половината от българчетата са застрашени от бедност и се хранят непълноценно. Възрастните ни родители също гладуват", отбеляза Мая Манолова и посочи, че с тези подзаконови промени ще се направи пътят на нужната, но излишна храна, до нуждаещите се от нея хора по-кратък и по-лесен.

Социалният министър Гълъб Донев изрази благодарност към омбудсмана, че е била катализатор в процеса по синхронизиране на действията на министерствата и другите отговорни институции, за да стане действащ законът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама