В неделя Синодът избира: Григорий или Йеротей

16:16, 10 мар 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма жалби по избора на нов Врачански митрополит на проведения на 5 март Епархийски избор във Враца, съобщиха от пресцентъра на Синода.  Затова за тази неделя, 12 март, е насрочен каноническият избор за нов владика. 

На заседанието си утре Синодът ще изслуша доклада на Старозагорския митрополит Киприян - сега наместник на овдовялата епархия, и ще разгледа документацията от избора на 5 март, на който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят митрополит Калиник.

Това са Браницкият епископ Григорий (получил 18 гласа) и Агатополският епископ Йеротей (с 14 гласа).

Каноническият избор ще се извърши в Синодалния параклис "Св. цар Борис - Михаил Покръстител". Литургията ще започне около 9 ч., а самият избор около 10.15-10.45 ч.

Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите връзка с избора и гласуването ще започне. 

Първи ще гласува патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса. Върху разтворено Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник -  Григорий или Йеротей.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването Патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала.

Патриархът ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства и ще му даде напътствия за новото му служение.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама