Бериша: Отворих оръжейните складове, за да се въоръжи АОК

10:17, 03 апр 17 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият албански президент Сали Бериша официално призна, че лично е заповядал да бъдат отворени военните складове с боеприпаси и оръжия, за да може т.нар. "Армия за освобождение на Косово" /АОК/ да се въоръжи, съобщи БГНЕС.

След свалянето на комунистическия режим в Албания аз реших да отворя вратите на военните складове...Това направих по две причини - за да се постигне равновесие между моите привърженици и въоръжените ми противници от една страна, и, от друга, да може да се въоръжат косовските албанци, каза Бериша и подчерта: "Дори ние като партия /Демократическата партия - бел.ред./ създадохме организация за безплатно раздаване на оръжие.

Сигурно някъде са продавали оръжие, но аз лично отворих военните складове за да може да се въоръжи АОК", заяви още бившият държавен глава в интервю за телевизионното предаване "Зона експрес".

При масовите безредици през пролетта на 1997 година в Албания от складовете бяха иззети над 700 000 различни видове оръжия и над 1.5 млн. патрони. Огромната част от тези оръжия и боеприпаси бяха пласирани нелегално в Косово.

Припомняме, че част от оръжието премина и през границата на Македония.

Почти по същото време в Косово се създаде АОК и започнаха сблъсъците със сръбската армия. Първите "крепости на АОК" бяха в непосредствена близост до албанската граница и по-специално в село Юник. През 1998 и 1999 година кризата ескалира и се стигна до въздушната операция на Северноатлантическия пакт през март 1999 година, която продължи близо три месеци и приключи с мирното споразумение от Куманово в началото на месец юни. През февруари 2008 година Косово обяви независимост. До днес над 100 държави са признали независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България. Сърбия продължава да счита Косово за част от територията си и не признава нейното отделяне. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама