Три региона в Румъния сред най-бедните в ЕС

11:06, 03 апр 17 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три региона в Румъния са били през 2015 г. сред петте най-бедни в ЕС от общо в Европа 276 региона, съобщи сайтът Romania Insider. Това предаде БГНЕС.

Става дума за преценка по БВП на глава от населението като в споменатите румънски райони нивото е било 34% от средноевропейското. Макар и в долната част на класацията, тези региони са в по-добро положение от три региона в България и един във Франция (остров Майот в Африка), сочат данни на Евростат.

19 района в ЕС имат БВП на глава от населението под 50% от средното за ЕС - пет в България, по четири в Унгария и Полша, два в Гърция и един във Франция. Румъния също има три района с БВП на глава от населението под 50% от европейското - североизточният район, където числото е 34% от европейското, югозападната Олтения с 40% и Южна Мунтения с 47%.

Все пак в северната ни съседка положението се е подобрило в сравнение с предишната година, когато пет румънски района са били сред 20-те най-бедни в ЕС.

ЕС има и 20 региона с БВП на глава от населението над 50% от средното за Стария континент, пет от които са в Германия, четири във Великобритания, по два в Холандия и Австрия, по един в Белгия, Чехия, Дания, Франция, Словакия, Швеция и Люксембург.

Окръг Илфов, в който влиза и Букурещ, се класира най-добре между регионите на Румъния с БВП на глава от населението от 136 процента от средния за ЕС.

Румъния остава 17-та икономика в ЕС приближавайки се до Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама