Такса смет ще нарасне с до 20% годишно

15:04, 03 апр 17 25 455 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

С до 20% ще се увеличи такса смет за гражданите в продължение на пет последователни години. От 2021 г. задължително ще се промени формулата за изчисляване на таксата за битовия отпадък, но дотогава общините ще получат гратисен период.

Обявените преди година намерения бяха това да стане още от 2017 г., но за пореден път срокът се премества. Новият модел се приема по настояване от Брюксел.

Най-голямо повишение на цената ще има за малките жилища в крайни квартали на големите градове. Това се налага поради промените в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обсъждане от Министерството на финансите.

По този начин ще се въведе принцип "замърсителят плаща", при който такса смет ще зависи от количеството изхвърлен боклук. Новата формула ще завиши сметките на гражданите, в полза на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и изхвърлянето на сметта.

Услугите, за които гражданите и бизнесът ще заплащат такса смет са индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране ) или броя ползватели на услугата в имота.

Заради очакваното увеличение при някои граждани в закона е сложен таван от 20% годишно поскъпване за пет години след приемането на закона. Разходите ще се контролират от Сметната палата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама