Любовта е отнела повече животи в Индия от терористични актове и атентати

15:06, 03 апр 17 / Любопитно 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните 15 години любов е станала причина за смъртта на повече индийци от атентатите, съобщава в. „Таймс ъв Индиа”, предаде БГНЕС.

В периода 2001-2015 това е била причината за 38 585 убийства, сочи правителствената статистика. С любов са свързани и 79 189 самоубийства. През същия период са били заведени 2 600 дела за отвличане, чиито мотив е брак.

 „За да се вникне в естеството на насилието при брака, трябва да се разбере цялата кастова и патриархална система”, цитира вестникът проф. Уму Чакраварти, която изследва междуполовите въпроси.

Според професорката преобладаващата част от самоубийствата „са подбудени от институционалната система”. Освен това се предполага, че в някои щати полицията занижава бройката на самоубийствата.

Миналата година Върховният съд на Индия започна разглеждането на отмяна на практиката за светкавичен развод при мюсюлманите. Тя дава право на съпруга да се раздели със съпругата си като произнесе три пъти думата „талак” („развод” на арабски).

В началото на юни 2016 Движението на индийските мюсюлманки поиска съдът да забрани тази практика и обяви, че е събрало 50 000 подписа в подкрепа.

Върховните съдии допуснаха делото за разглеждане и поискаха правителството да представи позицията си. Против отмяната на „талак” се обявява индийският съвет по ислямско лично право, който сформира група по проблемите на жените.

Индийската конституция дава на религиозните общности право да уреждат личните и гражданските отношения на членовете си. Тройният „талак” е широко разпространен в Саудитска Арабия. В много мюсюлмански държави е забранен, но индийските мюсюлмани широко го използват.

Съвременните технологии дават възможност съпругът да изпрати текстово съобщение с думата „талак”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама