Обмислят затваряне за автомобили на част от улица "Иван Вазов"

15:06, 03 апр 17 25 284 Шрифт:
Автор:

Община Пловдив обмисля идеята за превръщането на участък от улица "Иван Вазов" в изцяло пешеходна зона. Района около изгорелите тютюневи складове беше затворен веднага след пожара с мотив заради безопасността на преминаващите. Според кмета на Пловдив въвеждането на забраната за автомобили е реална, неофициално има съгласие и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Снимка: topnovini.bg

Кметът Иван Тотев е категоричен, че е изключено цялата улица "Иван Вазов" да бъде превърната в пешеходна зона. "Това е един социален експеримент, който се случва в момента. Факт е, че от август месец улицата е затворена и транспортния поток си намери собствени начини за придвижване. Сега има проблем с преминаването на пешеходците и с работата на търговските обекти, но не и с автомобилите", каза кметът.

Според него транспортният поток може да бъде поет от успоредната на "Иван Вазов" улица "Велико Търново". "Така че ние смятаме да обновим "В. Търново", която реално свързва "Ав. Велешки" с бул "Руски". Ще се ремонтират тротоарите, ще се положи и нов асфалт", поясни Тотев.

Той съобщи още, че има създадена и работна група, която да 1 месец трябва да предложи на мерки за ограничаване на автомобилния достъп и паркирането в Стария град.  Един от вариантите, който се обсъжда е поставяне на електронна бариера и откъм площада под църквата "Св. Неделя". Живущите в района също могат да дават предложения за ограничаване на трафика.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама