Стотици турски дипломати и държавни служители поискаха убежище в Германия

15:35, 03 апр 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 250 турски дипломати, държавни служители и техните семейства са поискали политическо убежище в Германия, съобщиха властите в Берлин на фона на разразилия се конфликт между двете партньорки в НАТО, предаде БГНЕС.

Според данни на вътрешното министерство 151 от молбите са от турци с дипломатически паспорти, а други 111 са на държавни служители и техни близки. Не се уточнява каква част от запитванията за убежище са на военни от базите на НАТО в страната.

Пикът на молби последва неуспешният опит за преврат в Турция миналото лято, след който властите арестуваха над 100 000 души, а други десетки хиляди бяха отстранени от работа заради предполагаеми връзки с движението на проповедника Фетхуалах Гюлен, сочен за организатор или с Кюрдската работническа партия (ПКК).

В същото време Берлин отправи остри критики към Анкара за начина, по който провежда чистка срещу свои опоненти и критици, включително в медиите.

Според Германия турското разузнаване наблюдава последователи на Гюлен в Германия, където живее най-голямата турска общност извън Турция.

Отношенията между двете държави допълнително се обтегнаха и след като Ердоган неколкократно нарече действията на Берлин „нацистки“, сравнявайки настоящата власт с тази по времето на Третия райх. Анкара също така арестува и германският журналист на в. „Велт“ с двойно гражданство Дениз Ючел, обвинявайки го в разпространение на терористична пропаганда.

В понеделник германският външен министър Зигмар Габрил заяви, че е получил обещанието на Анкара да разреши свиждане между Ючел и германския генерален консул в страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама