Дават на съд адвокатка за обсебване в големи размери

15:44, 03 апр 17 25 1568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната прокуратура във Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу адвокатка, която при условията на продължавано престъпление присвоила 15 646,64 лв. от своя клиентка. Парите са обсебени в периода от 14 януари до 20 февруари 2008 г., съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Юристката, която ще изправи пред Темида, е Силвия Славева, научи Topnovini.bg. С решение на Висшия дисциплинарен съд през 2012 г. тя е лишена от право да упражнява адвокатската професия за срок от 16 месеца, а към момента не е вписана в Адвокатската колегия във Варна.

Парите били преведени от жена, живееща дълги години във Франция. Тя упълномощила адвокат Славева да води от нейно име дела и на 10 януари 2008 г. превела по банковата й сметка 8000 евро. Парите трябвало да се внесат по сметка на Варненския районен съд като държавна такса по заведено гражданско дело за сумата от 240 000 евро.

За седмица 53-годишната адвокатка изтеглила и усвоила сумата за държавната такса по делото, като със средствата погасила личния си кредит към банка. Левовата равностойност на 8000 евро е 15 646,64 лева.

Живеещата във Франция жена пристигнала през 2009 г. във Варна. Възстановила добрите си взаимоотношения със своите близки, отказала се от решението си да претендира дадените им средства и в съдебно заседание през септември 2009 г. категорично заявила, че иска прекратяване на производството, като оттегля пълномощията си от адвокат Силвия Славева. Клиентката пожелала да й бъдат възстановени както 8-те хиляди евро, които превела за държавна такса, така и платеният хонорар на защитничката й в размер на 10 000 евро.

Назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза установила, че доказаните платени разходи по воденото гражданско дело са в размер на 936, 30 лева.

До приключване на досъдебното производство подсъдимата адвокатка не е възстановила щетите от престъпната си дейност. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама