Осмият студентски правописен маратон "Бъди грамотен" събира младежи от три университета

07:12, 04 апр 17 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата „Бъди грамотен“ и тази година започва със студентски правописен маратон. За осми пореден път бъдещи журналисти, филолози и специалисти по масови комуникации ще решават правописни задачи. Студентите са от НБУ, УНСС и Софийския университет. Това информира БГНЕС.

Организаторите са подготвили тестове за студентите, а освен тях всеки отбор е съставил правописни задачи за колегите си от другите университети. След тестовете студенти и преподаватели ще се включат в кратка дискусия.

За всички участници са предвидени награди - книги от Издателство "Лист", билети за представления в Театър "Възраждане", Театър 199 "Валентин Стойчев" и Музикалния театър.

"Включваме се в тази кампания, защото сме приели за своя мисия битката за книжовния български език и ограмотяването на нацията. През последните години сме свидетели на много странни форми на патриотизъм. За нас патриотизъм означава да владееш своя език и да го използваш по най-добрия възможен начин", казва Гергана Димитрова, главен редактор на издателство "Лист".

Националната кампания „Бъди грамотен“ се организира от Академика БГ от 2009 г. Целта на инициативата е да се поощри правилното писане и да се стимулира интересът към българския език. Реализирани са 150 прояви с над 40 000 участници от всички възрасти.

Студентският правописен маратон се осъществява с подкрепата на „Риск Инженеринг“ АД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама