Афганистан уволни топ генерали заради наглата атака срещу военна болница

11:10, 04 апр 17 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Афганистан уволни 12 офицери, двама от които генерали, за немарливост след нападението срещу най-голямата в страната военна болница, което разкри очевиден провал на разузнавателните служби. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Въоръжени мъже, преоблечени като лекари, щурмуваха болница „Сардар Даут Хан” миналия месец. Оцелели очевидци от медицинския персонал свидетелстваха, че нападателите са били подкрепени и от хора вътре в болницата, двама от които са били стажанти.

Началникът на военното разузнаване и администраторът, който отговаря за медицинското осигуряване, са сред уволнените и ще им бъдат повдигнати обвинения, съобщи министерството на отбраната.

Касапницата в строго охраняваната болница силно злепостави военните, свидетелствайки как бунтовници се внедряват във висши правителствени учреждания в Афганистан.

Военното министерство отрича работещи в болницата да са участвали в нападението и твърди, че убитите са само 50.

Източници от силите за сигурност и оцелели, някои от които са броили труповете, съобщават, че загиналите са били повече от 100.

След нападението общественото негодувание ескалира, а в социалните мрежи се появиха мнения, че такова нападение срещу строго охраняван обект не може да бъде извършено без съучастието на високопоставени фигури.

Атаката беше варварска – нападателите намушкваха приковани на легло пациенти, хвърляха гранати в болнични отделения и застрелваха хора от упор.

Само часове по-късно терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за нападението чрез пропагандната си агенция Амак.

Оцелели обаче си спомнят, че нападателите скандирали на пущу „Да живеят талибаните!” и не нападнали две отделения на първия етаж, където се лекували талибани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама