Неработеща от четвърт век чешма в Тервел бе възстановена

13:20, 13 апр 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специален акцент в тазгодишното предпразнично почистване в Тервел бе възстановяването на неработеща от повече от  25 години чешма в централната част на града, съобщиха от Общината.

Чешмата е разположена между два жилищни блока, в близост до градския музей. Общината се зае първо с възстановяване на прекъснатото преди четвърт век захранване с вода, на водопроводните съоръжения (шахта, водопровод). След това бяха възстановени в цялост облицовките на композицията, включваща подпорни стени и пейки. Накрая бе изработено ново керамично пано и бяха монтирани три фонтанки с пуш бутони за пиене на вода.

В рамките на предпразничното почистване в Тервел бе направена оборка на замърсени с отпадъци места, косене на зелени площи, основно почистване и възстановяване на пясъчниците на всички детски и спортни площадки, на гробищния и градския паркове, механизирано метене на основни улици в града, боядисване на пейки в централната градска част, възстановяване на пешеходните пътеки и направа на нови такива. Площадното пространство и зелените площи в него бяха възстановени от тежката зима чрез обновяване на каменни облицовки в отделни участъци, а сега вече са подготвени за засаждане на летните цветя.

През тази година бяха увеличени мощностите за поддържане на зелени площи в по-големите села на общината, на които бе осигурена техника за самостоятелно ползване. Това стана, след като в края на 2016 година Община Тервел закупи допълнителна техника за звено „Чистота“. В пролетното почистване участват няколко от служителите на Общината и звената към нея, шофьорите на училищните автобуси и 16 души, които имат задължение да полагат обществено полезен труд, тъй като се подпомагат с месечни социални помощи. В момента в Община Тервел няма работници по програми за временна заетост.

Дейностите се организират и координират от Община Тервел и звено „Чистота“.

Работата по поддържането на обществените площи ще продължи през целия предстоящ пролетен и летен сезон. Ще стартират две програми за временна заетост – дългоочаквано разрешение на проблема на Общината с поддържането на огромните площадни, паркови и зелени площи, както и на уличната мрежа и междублоковите пространства в града.

Положителен е примерът на живущите в някои от жилищните блокове, които инициираха облагородяване на градинките пред сградите. След санирането на блоковете инициативите за по-красиви пространства около тях се увеличават, което радва граждани и общинари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама