Московско триенале включи Крим в раздела с руско изкуство

05:22, 14 апр 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учредителното издание на триеналето за руско съвременно изкуство в музея Гараж в Москва предизвика противоречия с включването на части в програмата, които изследват художествения живот на Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г., предава Artprice.

Някои критици заявяват, че постъпвайки така, организаторите приемали присъединяването на Крим към Русия. Кураторите на Гараж отричат тези обвинения. Триеналето, което ще продължи до 14 май, не е политическа изложба, но рефлектира върху геополитическата реалност.

Въпреки, че нито един кримски художник не е включен в проучвателната програма на частния музей създаден от Даша Жукова, кураторите смятат, че е от съществено значение да се включи Крим в допълнителните събития на изложбата, които имат за цел да разкрият обхвата на художествената практика в Русия днес. Няколко събития от Триеналето ще бъдат посветени на Крим, сред които пърформанс от Free Dance Lab group от кримската столица Симферопол и среща на 23-ти април, която ще дискутира участието на художниците от Крим в украинската, руската и международната арт сцена.

Директорът на музея Гараж, Антон Белов смята, че е важно да се работи с кримските художници. „Жителите на Крим са изключени то Украйна“ и поради международните санкции повечето руски организации не биха сътрудничили с тях, страхувайки се да не притеснят международните си търговски партньори. „Но все още има художници в Крим… и е грешно да се изключват от художествения живот.“, заяви той. На кръгла маса, организирана от кураторите на триеналето Саша Обухова, която обиколи Крим, с цел проучване за изложбата, заяви - „имаме две възможности: да игнорираме анексията на Крим и да се преструваме, че не знаем нищо за нея, или да работим с геополитическата реалност “. Въпреки това, имаше разногласия в рамките на музея дали Крим да бъде включен. Главният куратор на Гараж Кейт Фоул първоначално се противопоставяла на идеята. Сега обаче тя смята, че докато Крим е „дискутирана тема“ е важно „да се фокусира върху реалността на...човешкия аспект на това, което се случва в резултат на политиката“. Пърформансът от Free Dance Lab group и дискусията за Крим ще „предоставят платформа за кримски художници да говорят за себе си“, казва тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама