Къртис Скапароти: Разполагането на батальон на НАТО в Полша е ясна демонстрация на единството на пакта

10:30, 14 апр 17 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТО започна първото разполагане на многонационалния батальон в Полша като част от плана за подсилване на източното крила на Северноатлантическия пакт спрямо Русия, предаде БГНЕС.

Разполагането на тези части е много ясна демонстрация на единството на НАТО. Ясно послание срещу всеки потенциален нападател, каза американският генерал Къртис Скапароти, върховен командващ на съюзническите сили в Европа по време на церемонията в полската база в североизточната част на страната.

Ще има общо четири многонационални батальони на НАТО и една бронираната американска бригада в източната част на пакта - между балтийските републики, Полша, Унгария, Румъния и България, като отговор на анексирането на Крим от Русия от 2014 г. Полският президент Анджей Дуда поздрави този "исторически ден" за страната по време на церемонията, която бе предавана на живо от няколко телевизии. Полша е член на пакта от 1999 година.

Батальонът в Полша наброява 800 души и ще бъде под американско командване, а в него ще има войници от Великобритания, Румъния и Хърватия.

Подобни сили бяха разположени в Естония, Литва, Латвия и трябва да бъдат напълно готови за действия до края на юни. Главният щаб се намира в Елбалг, в северната част на Полша. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама