Левите кандидат-президенти във Франция са с най-колебаещия се електорат

11:47, 14 апр 17 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една трета от френските избиратели - 34% - не са решили за кого да гласуват само седмица преди президентските избори в страната.

Това показва допитване на социологическата служба Odoxa ("Одокса"), направено по поръчка на държавното радио "Франс инфо", предаде БГНЕС.

Това е рекорден показател в историята на съвременна Франция.

Най-много са нерешителните гласоподаватели в лагера на тримата леви кандидати – социалистът Бенуа Амон, лидерът движения "Напред" Еманюел Макрон и представителят на движението „Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон. В лагера на левите гласоподаватели колебаещите се представляват цели 43 процента, това е по-високо с 11 процента от средния за страната показател. Допитването показа също, че именно в тази група е възможно преливане в последния момент на гласовете от един към друг кандидат.

Най-решителните в своя избор са гласоподавателите на десницата и най-вече на кандидатката на „Националния фронт“ Марин Льо Пен - 87% от тях отговориха, че ще гласуват именно за нея. Висока е подкрепата и за кандидат президента на партията "Републиканци" Франсуа Фийон – 80 процента. Фийон има шанс да вземе 10% от електората на Макрон и 6% на Льо Пен.

Допитването бе извършено на 12-13 април чрез интернет с участието на 1001 души, от които 938 смятат да гласуват.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 23 април, а вторият на 7 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама