На Разпети петък християните се провират под църковната маса с плащеницата

13:07, 14 апр 17 25 2027 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Разпети петък е най-тъжният ден за християните, защото се сваля от кръста разпнатото тяло Христово. Плащеницата, с която е увито тялото на Божия син, за да бъде положено в гроба, се изнася на днешния ден.

В храмовете плащеницата е сложена  на маса, заедно с кръста, иконата и светата книга и християните се провират под нея. Минаването под плащеницата символизира Гроба Христов и поклонението над тялото Господне, казва отец Неделчо от църквата „Св. Архангел Михаил” във Велики Преслав. Ритуалът "минаване под масата" се прави за здраве и късмет.

В старата преславска църква сложиха ковуклия над плащеницата, за да напомня за пещерата в Йерусалим.  Снимка: Topnovini.bg

След сутрешното богослужение миряните започнаха да се провират под плащеницата и така ще бъде до залез слънце.

Около 16 часа свещениците ще поставят начало за отслужване на опелото Христово.

Днес във всички църкви изнасят църковните плащеници. Снимка: Topnovini.bg

Днес в някои църкви освен традиционната маса с плащеницата слагат и ковуклия. Тя наподобява покрив, но символизира пещерата, в която е било положено тялото на Спасителя. Ковуклия има в най-старата църква в Шуменско – преславския храм „Св. Св. Петър и Павел”. Там проповядва свещеник Николай и той обяснява на миряните за символиката на църковните ритуали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама