Две русенски организации осигуряват учебници и помагала за българите в Тараклия

07:45, 23 май 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост СНЦ „Учителска подкрепа“ и СНЦ „Дунавско сияние“ се включват в националната кампания за набиране на учебници и помагала по български език в помощ на гимназията в село Кайраклия, област Тараклия – средище на българите в Република Молдова.

Това съобщиха от двете неправилствени организации за Topnovini.bg.

Тази пролет, след обилни проливни дъждове е унищожена голяма част от учебната литература в месното училище, в което в момента се учат 120 потомствени българчета. По думите на Нина Топалова, секретар на Българската Общност в Република Молдова /БОРН/, децата се нуждаят от български правописни и етимологични речници, учебници по български и литература за 1-7 клас, тренировъчни упражнения и тестове и всякакви видове учебни помагала по роден език, издадени след 2000 г.

Откликвайки на апела на българите в чужбина двете русенски дружества, със съдействието на Регионалното управление на образованието са разпратили писма за съдействие до всички основни училища в крайдунавския град, както и до издателства и издаделски къщи за осъществяване на родолюбивата кауза. В акцията ще се включи и русенският клон на Съюза на свободните писатели, който ще дари на билиотеката в село Кайраклия книги от съвремени русенски творци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама