Награждават изявени учени и творци

09:00, 23 май 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В пленарната зала на общината днес от 11 ч. ще бъдат връчени отличията на най-изявените творци и учени на Варна през изминалата година. Призовете са одобрени от експертни комисии, гласувани са от Общинския съвет и се връчват по традиция всяка година в навечерието на 24 май.

Голямата награда „Варна“ този път е за художника Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката. Ангел Ангелов и Юлиян Атанасов ще получат отличия в сферата на литературата, съпрузите Лора Маринова и Димитър Борисов - за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

Наградите за театър са за Гергана Арнаудова за блестящото й изпълнение в ролята на Мадам Злата в „Криворазбраната цивилизация“ , както и за екипа на Държавния куклен театър за спектакъла „Мечо Пух“. За принос в музиката отличията са за Емил Георгиев и Неждет Ахмед, екипът на Държавната опера – Варна, ще увеличи колекцията си с още една награда за мюзикъла „Граф Монте Кристо“. Награда „Варна“ за журналистика ще получи Татяна Капричева, която пише основно за музикалния и културния живот на града.

В сферата на науката и висшето образование ще бъдат връчени общо 7 награди, от които 4 са колективни. Те са за Факултета „Обществено здравеопазване“ на Медицинския университет във Варна - за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови специалности през 2016 г.; за доц. д-р Георги Киров, гл. ас. д-р Любомир Камбуров и ас. д-р Георги Червенков – за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос в сферата на природните науки; за колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева – за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма” във ВСУ, и за екип с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари” на ВВМУ. Индивидуални награди ще получат проф. д-р Стефан Пеев – за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на денталната имплантология, проф. д-р Станислав Иванов – за изключителна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания, и доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама