Областният управител оказа съдействие за рестварация на църковни храмове в област Разград

12:14, 23 май 17 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два църковни храма в област Разград ще бъдат възродени за нов духовен живот, съобщиха от областната администрация. Това става възможно след оказана методическа помощ на Архиерейското наместничество в Разград от експерти от Областната администрация при изготвянето на мотивирани искания за извършване на неотложни рестварационни дейности със средства от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет.

За извършване на ремонт на църква „Св. Св. Кирил и Методий”  в село Мортагоново и църква „Св. Димитър” в село Киченица, община Разград са отпуснати по 8 000 лева.

За реставрация е одобрена и църквата в село Просторно, община Разград, като мотивираното искане е разработено от Русенската митрополия.

 

Ремонтните дейности включват спешна реставрация на покрив, водосточна система, външна и вътрешна мазилка, полагане на подова настилка и пътеки около сградите на храмовете и др.

За извършване на неотложни ремонтни дейности от Дирекция „Вероизповедания“ е отпуснато финансиране и за десет мюсюлмански храма в област Разград, сред които джамиите в селата Малко Йонково, Лудогорци, Владимировци и Трапище.

Съдействието за реставрацията на храмовете е израз на политиката на Областния управител за опазване на културното наследство и за съхраняване духовността на местните общности в област Разград, отбелязват от областната администраци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама