Общинският съвет в Разград удостои двама дейци на културата и образованието с наградата на името на Никола Икономов

13:11, 23 май 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият областен лидер на КНСБ, поетът и писател Иван Димитров и уникалният със своята научноизследователска краеведска дейност и принос към проучването и опазване на скални образувания около село Топчии Ганчо Йорданов са тазгодишните носители на наградата „Никола Икономов“. Номинациите им бяха гласувани единодушно на заседанието на Общинския съвет днес. Призът на името на възрожденеца се връчва по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Иван Димитров е юрист, който наскоро отбеляза своята 70-годишнина с нова книга, дългогодишен председател е на Регионалния съвет на КНСБ. През 1999 г. бе зам.-областен управител на Разград. Автор е на няколко книги с поезия и белетристика.

Ганчо Йорданов дълги години се занимава с проучвания върху бита и културата на местното население капанци. Предприема комплексни изследвания върху местната топонимия и антропонимия, както и върху местната гробищна символика. Издирил е десетки документи в наши и чужди архиви за селото си. Палеонтологията, минералогията и ентомологията са голямата му любов и домът му е превърнат в истински природонаучен музей.

Наградите ще бъдат официално връчени на двамата удостоени на тържеството, организирано от общината за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама