Откриха паметна плоча на възрожденския просветител Кузман Шапкарев

14:56, 23 май 17 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметната плоча се намира в двора на Седмо СОУ, което носи името на Шапкарев.

Родствениците на Кузман Шапкарев Марио Примджанов и Рашко Младенов, бивш служебен министър на културата, се включиха в церемонията по откриване на монумента, заедно с директора на училището и кмета Атанас Камбитов. По време церемонията възпитаници на VII СУ припомниха част от живота и делото на Кузман Шапкарев. 

„Откривайки тази паметна плоча, ние се прекланяме пред делото на Кузман Шапкарев. Личност, оставила ярка диря в нашата история и допринесла за това да се съхраним като народ, защото именно книжовността и традициите са онези неща, които са ни съхранили като народ. Всеки народ трябва да има историческа памет, да помним, да не забравяме“, каза кметът Камбитов. 

Той благодари на дарителите за паметната плоча, която от днес ще бъде част от двора на училището. 

В церемонията се включиха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христна Шопова,  учители и ученици. Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН. Кузман Шапкарев е и патрон на VII СУ – Благоевград, където образованието си получават линчности, прославящи Благоевград пред света.

Рашко Младенов беше министър на културата в служебното правителство, беше за кратко и ексдиректор  на благоевградския театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама