Обвиненият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

15:22, 23 май 17 25 747 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

19-годишният Йоан Матев, който е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, остава в ареста. Това реши днес Софийският апелативен съд (САС). Делото се гледаше в отсъствието на обвиняемия, като той бе представляван от адвоката му Станислав Гюров. Магистратите не уважиха искането на защитата Матев да бъде пуснат под домашен арест или под гаранция.

Извършената допълнителна медицинска експертиза показва, че намереният нож, посочен от брата на обвиняемия, съвпада с раната на убития Георги Игнатов. По хладното оръжие няма ДНК, затова не може да се каже, че това е пряко доказателство.

Според съдебния състав, има достатъчно доказателства, макар и косвени, за да "може да се направи обосновано предположение, че именно Йоан Матев е извършил убийството". Освен това, телефонът на Матев е бил засечен до пейката в парка от клетка в 11,42 часа в деня на трагедията, а по-късно обвиняемият признал за престъплението на брат си Марсел. Именно Марсел посочил на разследващите къде е ножът, за който му казал Йоан. 

В съдебната зала се разбра, че Матев е криминално проявен. Година преди Георги Игнатов да бъде убит, Йоан е бил задържан за кражба в V РПУ. Поради тази причина, както и заради това, че Йоан Матев може да се укрие или да извърши ново престъпление, съдът отказа да го пусне от ареста. 

"За мен има само косвени доказателства. Моята теза е, че този тип експертиза сама по себе си не борави с абсолютни стойности. Практиката не я разпознава като абсолютно точна. Значи, имаме размер на нож, имаме размер на рана. Раната е обективно установена. Но дали именно с този нож е извършено убийството. Да, размерът му съвпада. Но още колко подобни ножове има с такъв размер? Поставят се много въпроси. Последното мнение е на съда и ние сме длъжни все пак да се съобразим с него", заяви на излизане от залата адвокатът на Йоан Матев Станислав Гюров.

Той добави, че клиентът му не е осъждан. Той не отрече, че неговият подзащитен е бил задържан за кражба, но категорично отрече да е бил осъждан за това деяние. За адвокат Гюров буди недоумение фактът, че съдът счита, че Йоан Матев е безработен, след като на предишното заседание е било предоставено удостоверение, че той е работил в куриерска фирма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама