Христо Блажев: Българинът чете, все по-шумно и все по-видно

16:58, 23 май 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българинът е чел, чете и със сигурност ще продължи да чете. Това заяви заместник-главният редактор на издателство „Сиела” Христо Блажев. Предаде БГНЕС.

Всякакви мантри за по-малко четене нямат връзка с реалността. Изключително видимо е как в последните десет години се чете все повече и повече. Чете се по-шумно, чете се по-видно, убеден е Блажев. Според него книгата е станала не нещо, което използваш само у дома, на скришно, а се е превърнала в едно преживяване, което ужасно много хора споделят като емоция.

„Винаги са се чели много любовни романи или трилъри. В наши дни страшно много се четат класиките, които се събудиха към живот, като „Богат, беден” на Ъруин Шоу. Има връщане към книгите, с които сме пораснали и са ни направили такива, каквито сме. Един Уилям Уортън, който реално дълго време липсваше на българския книжен пазар, намериха се копия в по-малките книжарници, сега отново се издава и то с твърди корици”, заяви зам.-главният редактор на издателството.

Христо Блажев изтъкна, че има връщане на модата на книгата с твърда корица – да бъде здрава, да бъде вещ, която не просто ще прочетеш и ще хвърлиш, а ще сложиш на библиотеката и по някакъв начин ще я предадеш на следващото поколение. „Има ренесанс на твърдите корици”, категоричен е той.

Блажев смята, че в момента се пише по-добре от страна на българските автори. „Току що излезе нов роман на Милен Русков - един от най-големите български писатели. Миналата година Момчил Николов направи абсолютен фурор с романа си „Последната територия” и тази година започна да жъне призове за него. Вече дори към появата на нови автори има много повече внимание, което може да бъде само положително. Писателите се научиха, че когато работят с някого трябва да го правят добре, станаха по-добри професионалисти”, посочи Христо Блажев. Той е на мнение, че имаме изумителни автори, проблемът е, че трябва повече преводи на чужди езици, но това ще се натрупа с времето.

Не на последно място, според Христо Блажев, грамотността е на ниско ниво и това е видимо. „Но, по дяволите, дори и най-талантливите ни писатели не може да се каже, че пишат изключително грамотно”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама