С различни инициативи в Разград ще отбележат Световния ден без тютюнев дим

07:00, 31 май 17 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод 31 май – Световния ден без тютюн, Регионалната здравна инспекция в Разград ще проведе информационно-скринингова кампания за граждани. Проявата се организира съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, Превантивно – информационния център по наркотични вещества, Младежкия съвет по наркотични вещества, представители от гимназии в града, отдел „Здравеопазване“ към общината и ЦАСД, съобщиха от здравното ведомство. Мобилният екип на РЗИ с представители на партньорите ще бъде разположен от 11 до 16 часа днес по пешеходната зона на бул. „България“ в близост до Търговския дом.

Специалисти от здравната инспекция ще измерват въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Изследванията ще се извършват чрез апарат Smoker lyzer утре. Ще бъде направено и измерване на дихателния обем, както и изследване на никотиновата зависимост, чрез тест на Фагестрьом. Ще има също и демонстрации с пушещата кукла Сю, за обективиране влиянието на тютюнопушенето върху белите дробове. В рамките на проявата ще бъдат раздавани и здравно-информационни материали.

Темата на Световния ден без тютюн, определена от Световната здравна организация за 2017 година е „Тютюнът – заплаха за развитието“. Световната здравна организация приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на ефекта му върху устойчивото развитие на всички страни, включително икономическото благосъстояние на гражданите. Освен защитата на човешки живот, цялостният контрол върху тютюна съдържа неблагоприятното въздействие върху околната среда от отглеждането, производството, търговията и потреблението на тютюн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама