Отбелязват Световният ден без тютюнопушене в Търговище

08:59, 31 май 17 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще измерват количеството на въглерод, което издишват учениците в Търговище. Днес от 10.30 часа в Професионалната гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" експерти на Регионалната здравна инспекция ще предоставят възможност на младежите да проверят колко въглероден монооксид има в издишан от тях въздух както и количеството на карбоксихемоглобин в кръвния поток. 

Инициативата е част от дейностите с които инспекцията ще отбележи Световният ден без тютюнопушене - 31 май. По-късно следобед от 16 до 18 часа на площада пред Драматичния театър е предвидена съвместна кампания с Български младежки червен кръст и Общинския съвет по наркотични вещества. 

Денят без тютюнопушене е инициатива на Световната здравна организация. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.

"През настоящата година темата е “Тютюнът – заплаха за развитието”. Световната здравна организация приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол върху тютюна и тютюневите изделия с цел ограничаване вредите за общественото здраве, причинени от употребата на тютюн, и намаляване ефекта му върху устойчивото развитие на всички страни, включително икономическото благосъстояние на гражданите.", обясниха от Регионалната здравна инспекция в Търговище.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама