Стачка на румънските ръководител на полети увеличи с 30% трафика над България

10:00, 31 май 17 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стачка на румънските ръководител на полети предизвика частично затваряне на румънското въздушно пространство, което увеличи с 30 % трафика над България вчера.  Авиокомпаниите използваха маршрути за заобикаляне на Румъния, като основно трафикът бе пренасочен през страната ни. Това наложи значителни трансформации на потоците на въздушното движение обслужвани от BULATSA - Ръководство на въздушните полети, съобщиха от там.

След координация с Евроконтрол, бяха разработени и приложени мерки за увеличаване на пропускателната възможност и компенсиране на негативните ефекти от прерутирането. В пиковите моменти на стачката BULATSA обслужи безопасно 113 самолета на час, а общият брой допълнително обслужени самолети бе над 110. С бързите и адекватни действия българските ръководители на полети отново се откроиха, като ключов фактор в аеронавигационно обслужване в Европа. 

Промени в организацията на въздушното пространство, касаещи полетите по правилата за визуални полети (ПВП) влязоха в сила от 25.05.2017 година.  Те се отнасят за летищата в София, Варна, Бургас и летателна площадка Лесново, съобщава сайтът на РВД.

Измененията бяха представени от BULATSA на консултативна среща с представители на авиацията с общо предназначение. В срещата взеха участие ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА), Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ), организации за летателно обучение, собственици на летателни площадки и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама