„Дни на предците - Плиска 2017" ще се проведе за шести път

10:23, 31 май 17 25 951 Шрифт:
Автор:

„Дни на предците - Плиска 2017" ще се проведе в дните от 2 до 4 юни,  на терен в НИАР „Плиска”, до източната порта на стария град.

Фестивалът включва изяви на клубове с исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти от страната и чужбина.

 

Съборът има за цел да покаже бита и традициите на старите българи и сродни на нас култури от ранното и късно средновековие.

Воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаване на различни исторически периоди, както и използването на конете в наши дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци. Това са акцентите на фестивала.

Тази година ще има и нови участници, освен ездовите и клубовете по конен спорт.

 

За първи път ще се представят Сдружение "Вълкашин" от София с бойни практики и воински умения от периода на средните векове 9-11 век, група Compania Ursului Brun от Румъния с бит, традиции и бойни умения от късното средновековие, група "Верени" от София с бойни умения по историческа фехтовка.

Петя Крушева за първи път ще представи средновековната кухня - демонстрации и дегустации, а Христилина Христова, също нов участник, ще демонстрира плъстене на вълна и възраждането на този прастар занаят.

 

Традиционно ще вземат участие клубовете на Национално дружество "Традиция" Шумен, клубове от Велики Преслав и от Велико Търново, Родолюбив комитет "Крум Страшний" и Военен клуб Шумен, Патриотичен клуб "Възраждане" Търговище, СНЦ "Крумъ Страшний".

Участие ще вземат още: Калина Атанасова, заедно с Александър Минчев ще представят проекта й "Българският средновековен костюм", Иван Рендаков от Пловдив -средновековни накити и бижута, Мариан Маньовски - българският средновековен лък от естествени материали, Любомир Милинов - средновековна медовина, Емил Маринов - металопластика, Петър Петров - Петроний - монетосечене, Мариета Недкова от София - кожарство и тъкачество, Ивайло Енев от Русе - средновековно въоръжение и Ценко Здравков от Шумен - дървообработка.

Фестивалът се организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” Варна, Регионален исторически музей Шумен, Национален историко – археологически резерват Плиска и Община Каспичан.
 

Програма на събитието:

- от 11.00 часа на 1 юни до 10.00 часа на 2 юни 2017 г. - пристигане и настаняване на участниците на терена, изграждане на лагерите и подготовката им за откриване;
- 2 юни 2017 г. от 11.00 до 17.00 часа - лагерен живот – бит и култура през средновековието, вход за публиката и разглеждане на лагерите, представящи различни периоди от средновековния живот на нашите предци, занимания на участниците с публиката, свободни тренировки и демонстрации;
- 3 юни 2017 г. – Ден за демонстрации
- от 09.00 часа – Вход за публиката и разглеждане лагерите на участниците;
- от 11.00 часа – Официално откриване и представяне на участниците;
- до 17.00 часа – Демонстрации и състезания – конни демонстрации, бойни демонстрации, стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки.
- 4 юни 2017 г. от 9.00 до 12.00 часа - вход за публиката и разглеждане на лагерите, след 12.00 часа събиране на лагерите и отпътуване на участниците.
 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама