Въздухът в Пловдив двойно по-чист от преди 5 години

10:57, 31 май 17 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Положителните тенденции за повишаване на качеството на въздуха в Пловдив личат от извършената съпоставката за периода 2011 – 2016 г. Ако през 2011 г. отчетените стойности на средногодишната концентрация на фини прахови частици от контролно-измервателната станция „Каменица“ е била 63,8 микрограма на кубичен метър, през 2016-а параметрите спадат до 42,3, тоест отбелязано е намаление от 21,5 микрограма/куб. м. С 21  микрограма/куб. м по-ниска концентрация отчита измервателната станция на „Баня Старинна“, тенденцията продължава и след преместването й в район „Тракия“. 

Освен концентрацията, намалява и броят на дните с превишение на фини прахови частици – съответно с 91 на „Каменица“ /2011 г. – 160 дни, 2016 г. – 82 дни/ и 107 на „Баня Старинна“ /2011 г. – 150 дни, 2015 г. – 43 дни/, като тенденцията се запазва и след преместването на измервателната станция в „Тракия“. 

"Принос за подобряване на обстановката има промяната в поддържането на пътната инфраструктура при зимни условия – вместо инертните материали се използват  предимно сол и калциев дихлорид", обясни директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов. Той подчерта, че е завишена и кратността по дейностите „Машинно миене“ и „Машинно метене“ според категорията улици.  От значение е и подмяната на техниката с модерни машини с по-голям капацитет, смята директорът на „Чистота“.  Според Иван Стоянов подмяната на паважните настилки с асфалтови и изграждането на нови тротоари дава възможност за по-качествено отнемане на праха чрез дейностите по механизирано поддържане.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама