ДЛС „Балчик” залесява 31 дка полезащитни горски пояси

11:09, 31 май 17 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на 2017 г. ДЛС „Балчик” планира да бъдат залесени 31 дка полезащитни горски пояси. За последната година на територията на стопанството са залесени 102 дка, 47 дка от които са възстановени след горски пожари, съобщиха от СИДП.

„ДЛС „Балчик” стопанисва мрежата от полезащитните горски пояси на територията на общините Балчик, Каварна и Шабла в област Добрич. Тези пояси имат изключително важна роля за плодородието на Добруджа, защото намаляват скоростта на вятъра и спират ерозията, въздействат благоприятно върху водния режим на почвата и микроклимата на съседните земи, а това са безспорни предпоставки за развитието на селскостопанските култури”, коментира инж. Калинка Тодорова, директор на ДЛС „Балчик”.

По думите й полезащитните горски пояси в границите на стопанството обхващат 2 359 хектара и представляват 17,8% от общата залесена площ.  „Средната възраст на тези мелиоративни съоръжения с голямо агротехническо и екологично значение е 39 години. Благодарение на лесовъдските мероприятия, които провеждаме своевременно, на територията на държавното ловно стопанство са едни от най-добре поддържаните пояси в България”, увери инж. Тодорова. Тя допълни, че сред дървесните видове в полезащитните ивици преобладава церът – около 30%, но има и насаждения от гледичия, планински ясен, акация и др.

В рамките на тази година на територията на ловното стопанство в Балчик ще бъдат залесени 47 дка нови гори. Предстои да бъдат попълнени и 10 дка млади насаждения.

Важна част от планираните лесовъдски дейности имат за цел подпомагане на естественото възобновяване, което предвижда чрез мерки като премахване на заглушаващата растителност да бъдат подмладени общо 700 дка издънкови гори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама