В Германия расте броят на потенциалните терористи ислямисти

14:47, 31 май 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В периода след 2001 г. имахме работа с терористични отряди, например, от Афганистан. Сега става дума предимно за малки групи или единични извършители. Това заяви на европейския полицейски конгрес в Берлин шефът на германското контраразузнаване (BfV) Ханс-Георг Маасен, цитиран от БГНЕС.

От 15-те нападения в Европа през 2016 г. само три са били извършени от терористични групи. Ново е и че много от извършителите имат активен боен опит в терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и поради това „могат да работят по-професионално с Калашници, отколкото много полицаи“.

Ислямистката терористична среда като цяло е в състояние на силен подем. "В момента имаме 1600 души потенциални ислямистки терористи", каза Маасен. В края на 2016 г., броят е възлизал на 1200 души.

Шефът на BfV припомни, че през миналата година в Германия е имало пет терористични нападения, а много други са били предотвратени. На ден в службата постъпват по два, три или четири сигнала за планираните атаки. На горещата линия на BfV през 2016 г. са постъпили 1 104 сигнала, което е два пъти повече в сравнение с предишната година и десет пъти повече в сравнение с 2013 г. Само по Коледа и Нова година е имало 20 конкретни сигнала.

Маасен обобщи положението с думите: "Ние живеем в една ситуация, а не в нормално състояние." Затова според него Германия нужда гъвкави ресурси, които могат да се приспособят към положението. Шефът на BfV допълни, че съществуващата структура на сигурността е изграждана в средата на миналия век и се е доказвала при нормално състояние на нещата. Но сега тя е обект на ежедневна проверка. Поради това Маасен отправи призив за приемане и обсъждане на предложенията на федералния министър на вътрешните работи Томас де Мезиер за промени в архитектурата на сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама