Тръмп изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

15:32, 31 май 17 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава американският информационен портал „Аксиос“, позовавайки се на двама свои източници. Това съобщи БГНЕС.

Медията посочва, че процедурата по оттеглянето от договора в момента се разработва от малка правителствена група, в която влиза и ръководителят на американската Агенция за защита на околната среда (АЗОС) Скот Прюит. Тяхната задача е да решат дали Вашингтон да инициира пълно официално оттегляне – което може да отнеме до три години, или директно да излезе от сключения през 2012 г. Договор на ООН за климатичните промени, на който се основава Парижкото споразумение.

Междувременно стана ясно, че Тръмп ще обяви окончателното си решение в следващите няколко дни.

По време на своята предизборна кампания миналата година американският президент обеща да извади САЩ от споразумението. След идването си на власт обаче той забави взимането на това решение, като заяви, че ще реши окончателно след срещата на Г-7, която се състоя миналия петък в Италия. По-рано той написа в „Туитър“, че ще е готов с позицията си тази седмица.

„Аксиос“ посочва, че оттеглянето би изпратило агресивен сигнал до останалата част на света, че САЩ не поставят като свой приоритет борбата с климатичните промени и по този начин заплашват да навредят на цялото споразумение.

В същото време подобно решение от страна на Тръмп ще постави САЩ наравно със Сирия и Никарагуа, които са единствените две държави извън Парижкото споразумение.

Изданието посочва, че причина за решението на президента е станало писмо от 22 републикански сенатори с искане за отказ от договора.

Парижкото споразумение за климата беше подписано на 12 декември 2015 г. след конференция във френската столица. На нея присъстваха представители от 195 държави, които се договориха да не допускат повишаване с повече от 2 градуса на средната температура на Земята до края на века.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама