В Чехия приеха закон, забраняващ развъждането на животни за кожи

02:12, 08 юни 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешкият парламент прие закон, с който се забранява от януари 2019 г. развъждане на животни заради кожите им, съобщи националната телевизия, цитирана от РИА Новости. Обсъждането на закона бе много бурно и той бе приет от 132 от 161 депутати. В закона се казва, че ще бъде забранено развъждането и „убийствата“ на животни за използване на кожите им. Изключение е се прави само за развъждането на зайци.

Днес за пръв път успяхме да внесем реално изменение в положението на животните въпреки силното противодействие и лобиране на министерството на селското стопанство. Това заяви депутатът Марек Воршилка, който за повече убедителност бе донесъл клетка на площада пред парламента. В нея се предлагаше на всеки, който пожелае, да влезе и да постои вътре, за да добие представа за положението на животните.

Депутати споделят, че им е направил особено силно впечатление документален филм, излъчен по обществената телевизия. В него се показва как се убиват лисици в чешка кожарска фирма.

„След такива кадри бе невъзможно да не се гласува против дейността на кожарските фирми“, каза депутат след приемането на закона.

В Чехия производството на кожени изделия е съсредоточено предимно в девет големи компании, които развъждат лисици и норки, за да използват кожите им. Ежегодно в тях се убиват около 20 000 животни. Собствениците на тези фирми смятат да протестират срещу новия закон. Той все още не е одобрен от горната камара на парламента и не е обнародван от президента на страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама