Частната колекция на Дейвид Рокфелер ще бъде разпродадена на аукцион през пролетта

04:09, 08 юни 17 / Любопитно 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Личната колекция на покойния милиардер Дейвид Рокфелер, състояща се от близо 2000 произведения на изкуството, че бъде предложена на търг през идната пролет, информираха от британската аукционна къща "Кристис". Това съобщи БГНЕС.

По нейни данни, търгът на картини, мебели и антикварни вещи се провежда в съответствие с желанието на Дейвид Рокфелер като по-голямата сума от продажбата ще бъде дарена за благотворителност и ще бъде предоставена в помощ на организации в сферата на културата, образованието, екологията и медицината.

Както отбелязва в. "Уолстрийт Джърнъл" въпросната колекция на Рокфелер може да достигне 700 млн. долара и ще задмине по стойност колекцията на Ив Сен Лоран, която "Кристис" продадоха преди 8 години на обща стойност от 484 млн. долара. Според изявлението на аукционната къща тя съдържа картини на импресионисти, постмодернисти и съвременни художници, английски и европейски антикварни мебели, произведения на изкуството от Азия, китайски порцелан и изделия от сребро.

БГНЕС припомня, че американският милиардер, филантроп и банкер Дейвид Рокфелер почина през март тази година на 101-годишна възраст. Той бе патриарх на фамилията с "позлатено" име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година богаташът погреба и едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.

Списание "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света.

Рокфелер даряваше всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк Таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казъ пък, че никога не е приемал богатството си за даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама